gototopgototop

Kürt Sineması - Sînemaya Kurdî - Kurdish Cinema

Têketin-GirişEndamtî-Üyelik

Derhênerên din ên ku zedetirîn hatine şopandin - En takip edilen diğer yönetmenler

Qutîka Lêgerînê - Arama Kutusu

A+ R A-

Zeki Ökten

Oylayın / Deng bidin
(0 oy)

Zeki Ökten (4 Tebax 1941, Stenbol - 19 kanûn 2009 Stenbol), derhênere Tîrk e.
Li amedehî Haydarpasa Li Stenbolê xwendiye.


Haydarpaşa Lisesi mezunudur. Öğrencilik yıllarında tiyatro çalışmalarına başlar. Ama gönlü sinemadadır ve 1961 yılında bu düşünü gerçekleştirip, Nişan Hançer'in yönettiği "Acı Zeytin" filminde yönetmen yardımcılığı yaparak Yeşilçam'a ilk adımlarını atar. Lütfi Akad,Halit Refiğ, Memduh Ün ve ağırlıklı olarak Atıf Yılmaz, yönetmen yardımcılığı yaptığı ustalarıdır. Ökten, 1963'de ilk filmi Ölüm Pazarı'nı çeker. 19 Aralık 2009 günü saat 18:15 sularında,önceki gün kalp ve damar hastalığı şikayetiyle acil olarak yattığı hastanede geçirdiği operasyonun ardından hayatını kaybetti.


Filmografi:
 1963 - Ölüm Pazarı
 1972 - Kadın Yapar
 1972 - Kırık Hayat
 1973 - Ağrı Dağı'nın Gazabı
 1973 - Bir Demet Menekşe
 1973 - Bitirim Kadeşler
 1973 - Bitirimler Sosyetede
 1973 - Vurgun
 1974 - Askerin Dönüşü
 1974 - Boşver Arkadaş
 1974 - Hasret
 1975 - Hanzo
 1975 - Kaynanalar (Aynı zamanda senarist)
 1975 - Pisi Pisi (Aynı zamanda senarist)
 1975 - Şaşkın Damat
 1976 - Kapıcılar Kralı Altın Portakal, En İyi Yönetmen
 1976 - Ne Umduk Ne Bulduk
 1977 - Çöpçüler Kralı
 1977 - Sevgili Dayım
 1978 - Sürü Locarno Film Festivali, Altın Leopar, BFI, Sutherland Trophy, OCIC
 1979 - Düşman (Aynı zamanda kurgucu) OCIC
 1982 - Faize Hücum (Aynı zamanda yapımcı) Altın Portakal, En İyi Yönetmen
 1983 - Derman - Şerif Gören'le birlikte
 1984 - Pehlivan
 1984 - Firar - Şerif Gören'le birlikte
 1985 - Kurbağalar - Şerif Gören'le birlikte
 1986 - Kan - Şerif Gören'le birlikte
 1986 - Ses
 1986 - Davacı
 1987 - Yoksul
 1988 - Düttürü Dünya
 1992 - Saygılar Bizden
 1995 - Hep Aynı (Kısa Film) (Always The Same) Kısa Film
 1995 - Aşk Üzerine Söylenmemiş Her şey
 1999 - Güle Güle Altın Portakal, En İyi Film[1]
 2002 - Gülüm (My Rose)
 2006 - Çinliler Geliyor


Aldığı ödüller [değiştir]
 2006 Sinema Yazarları Derneği Ödülleri, Onur Ödülü
 "Altın Portakal, En İyi Yönetmen" - (1976) - "Kapıcılar Kralı
 "Locarno Film Festivali, Altın Leopar" - (1978) - "Sürü"
 "Sutherland Trophy" - BFI (1978) - "Sürü"
 "OCIC" - (1978) - "Sürü"
 "OCIC" - (1979) - "Düşman"
 "Altın Portakal, En İyi Yönetmen" - (1982) - "Faize Hücum"
 "Altın Portakal, En İyi Film" - (1999) - "Güle Güle"

Bu kategoriden daha fazlası / Zêdetirîn: « Allan Amin Abdurrahman ÖNER »

Şirove Bike - Yorum Ekle

Security code Nû bike - Yenile - Refresh

Derhenêrekê/î Rexne Bike - Bir Yönetmen Eleştir

23 Oca 2013
Devrim ERDOĞAN
Devrim ERDOĞAN

1980 yılında Amasya'da doğdu. 1997 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema TV bölümünü kazandı. Öğrencilik yıllarında çektiği kısa metrajlı filmler ve belgesellerle birçok festivalden ödül kazandı. 2001 yılında mezun olup...

Zêdetir-Devamı...
05 Tem 2013
Cemil Oguz
Cemil Oguz

1975 yılında Diyarbakır Lice Zengê köyünde dünyaya geldi. 1998-2003 yıllarında Azadiya Welat gazetesinde muhabir, editör ve yayın yönetmenliği yaptı. 2008-2012 yılları arasında Tiroj dergisinde editörlük yaptı. Şimdiye kadar TV program...

Zêdetir-Devamı...
24 Şub 2013
Beri Shalmashi
Beri Shalmashi

2008 yılından beri bir senarist olarak Hollanda Film ve Televizyon Akademisi mezunu. O belgesel ve kısa filmler kazanan birçok ödül yönetti ve üretti. O da Güney Kürdistan, Irak Kürt atölye...

Zêdetir-Devamı...
03 May 2013
Ömer Çakan
Ömer Çakan

6 Eylül 1987, Şırnak doğumlu. Çukurova Üniversitesi Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Bölümünde ön lisans eğitimini bitirdikten sonra 2009’da Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümüne geçti, bu süre...

Zêdetir-Devamı...
05 Oca 2013
Ayşe Polat
Ayşe Polat

Ayşe Polat (d. 1970, Malatya), Kürt Alman film yönetmeni. 1978 yılında Almanya'nın Hamburg kentine göç eden bir Kürt-işçi ailesinin 3. çocuğudur.

Zêdetir-Devamı...
08 Oca 2013
Shaxawan Idrees
Shaxawan Idrees

Shaxawan Idrees Güney Kürdistan’da değişik Kürt gazetelerinde muhabirlik yaptı. “Petrolümüz var” adlı kısa bir film çeken İdrees şu anda Kürdistan Kültür Bakanlığı Sinema Bölümü’nde prodüksüyon menejeri olarak çalışmakta.

Zêdetir-Devamı...
25 Mar 2013
Yağmur TAYLAN
Yağmur TAYLAN

Doğum Tarihi - 1966 1966 yılında doğdu. 1983-1989 yıllarında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde okudu. 1990-1995 yıllarında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde, psikiyatri bölümünde Uzmanlık Eğitimi aldı.

Zêdetir-Devamı...
23 Oca 2013
Cem YILMAZ
Cem YILMAZ

Doğum Tarihi : 23 Nisan 1973, İstanbul

Zêdetir-Devamı...
03 May 2013
Bilal Çakay
Bilal Çakay

31 Ekim 1985, Siirt, Eruh doğumlu. Mersin Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo Sinema ve Televizyon Bölümünde eğitim gördü. Kısa film çalışmalarını sürdürmektedir.

Zêdetir-Devamı...
24 Mar 2013
Burkay Dogan
Burkay Dogan

1982, Ankara doğumlu. 2005 Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu. Halen Anadolu Üniversitesi Sinema ve Televizyon Yüksek lisans öğrencisi. Aktif olarak inşaat mühendisliğine ve kısa film yapımına devam etmektedir.

Zêdetir-Devamı...
23 Oca 2013
Gürsel ATEŞ
Gürsel ATEŞ

Doğum Tarihi - 1961, Sarıgöl, Manisa

Zêdetir-Devamı...
05 Mar 2013
Eylem Kaftan
Eylem Kaftan

İstanbul doğumlu Eylem Kaftan boğazici üniversitesi felsefe bülümünden 1998 yılında mezun oldu. Boğazici üniversitesi yıllarında martı isimli kadın dergisinde yazılar yazdı. aynı zamanda sinema yazıları yazmaya basladı. ardından istanbul bilgi...

Zêdetir-Devamı...
11 Mar 2013
Şukrî Mihemed
Şukrî Mihemed

Jînenîgarî Şukrî li sala 1985 de lı Duhokê dayikbû. Wek leyîstîkvanekî beşdarî gelek şanoyan buye. Wek karê sînemageriyê ev yekemîn karê wî ye.

Zêdetir-Devamı...

Şopandina Derhênerên Dawî - En Son Bakılan Yönetmenler

Şiyar Gedik

Şiyar Gedik

1978'de İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesini bitirdi. 2007'de ilk k...

Derhênerên Ku Nû Hatin Barkirin - Yeni Eklenen Yönetmenler

Ayhan Sarıgöl

Ayhan Sarıgöl

Doğum Tarihi - YÖNETMENLİĞİNİ YAPTIĞI KISA FİLMLER Kesit (Qilm) - 2013 .... Kurmaca1. Am...

Derhênerên Kurd - Kürt Yönetmenler

Şiyar Kobanî

Şiyar Kobanî

Şiyar Ebdî yan Şiyar Kobanî derhênerekî kurd e. Şiyar li bajarê Kobaniyê l...

Hevpeyvîn - Röportajlar

Handan Öztürk Röportajı

Handan Öztürk Röportajı

  Handan Öztürk yazar kimliğinden sonra şimdi de belgeselci kimliği ile karşınızda...

онлайн фильмы

Têketin-Giriş

Şu anda 260 konuk çevrimiçi


Endamtî-Üyelik

Şu anda 260 konuk çevrimiçi

*
*
*
*
*

* İşaretli alanların doldurulması gerekir.