gototopgototop

Kürt Sineması - Sînemaya Kurdî - Kurdish Cinema

Têketin-GirişEndamtî-Üyelik

Derhênerên din ên ku zedetirîn hatine şopandin - En takip edilen diğer yönetmenler

Qutîka Lêgerînê - Arama Kutusu

A+ R A-

Zeki Ökten

Oylayın / Deng bidin
(0 oy)

Zeki Ökten (4 Tebax 1941, Stenbol - 19 kanûn 2009 Stenbol), derhênere Tîrk e.
Li amedehî Haydarpasa Li Stenbolê xwendiye.


Haydarpaşa Lisesi mezunudur. Öğrencilik yıllarında tiyatro çalışmalarına başlar. Ama gönlü sinemadadır ve 1961 yılında bu düşünü gerçekleştirip, Nişan Hançer'in yönettiği "Acı Zeytin" filminde yönetmen yardımcılığı yaparak Yeşilçam'a ilk adımlarını atar. Lütfi Akad,Halit Refiğ, Memduh Ün ve ağırlıklı olarak Atıf Yılmaz, yönetmen yardımcılığı yaptığı ustalarıdır. Ökten, 1963'de ilk filmi Ölüm Pazarı'nı çeker. 19 Aralık 2009 günü saat 18:15 sularında,önceki gün kalp ve damar hastalığı şikayetiyle acil olarak yattığı hastanede geçirdiği operasyonun ardından hayatını kaybetti.


Filmografi:
 1963 - Ölüm Pazarı
 1972 - Kadın Yapar
 1972 - Kırık Hayat
 1973 - Ağrı Dağı'nın Gazabı
 1973 - Bir Demet Menekşe
 1973 - Bitirim Kadeşler
 1973 - Bitirimler Sosyetede
 1973 - Vurgun
 1974 - Askerin Dönüşü
 1974 - Boşver Arkadaş
 1974 - Hasret
 1975 - Hanzo
 1975 - Kaynanalar (Aynı zamanda senarist)
 1975 - Pisi Pisi (Aynı zamanda senarist)
 1975 - Şaşkın Damat
 1976 - Kapıcılar Kralı Altın Portakal, En İyi Yönetmen
 1976 - Ne Umduk Ne Bulduk
 1977 - Çöpçüler Kralı
 1977 - Sevgili Dayım
 1978 - Sürü Locarno Film Festivali, Altın Leopar, BFI, Sutherland Trophy, OCIC
 1979 - Düşman (Aynı zamanda kurgucu) OCIC
 1982 - Faize Hücum (Aynı zamanda yapımcı) Altın Portakal, En İyi Yönetmen
 1983 - Derman - Şerif Gören'le birlikte
 1984 - Pehlivan
 1984 - Firar - Şerif Gören'le birlikte
 1985 - Kurbağalar - Şerif Gören'le birlikte
 1986 - Kan - Şerif Gören'le birlikte
 1986 - Ses
 1986 - Davacı
 1987 - Yoksul
 1988 - Düttürü Dünya
 1992 - Saygılar Bizden
 1995 - Hep Aynı (Kısa Film) (Always The Same) Kısa Film
 1995 - Aşk Üzerine Söylenmemiş Her şey
 1999 - Güle Güle Altın Portakal, En İyi Film[1]
 2002 - Gülüm (My Rose)
 2006 - Çinliler Geliyor


Aldığı ödüller [değiştir]
 2006 Sinema Yazarları Derneği Ödülleri, Onur Ödülü
 "Altın Portakal, En İyi Yönetmen" - (1976) - "Kapıcılar Kralı
 "Locarno Film Festivali, Altın Leopar" - (1978) - "Sürü"
 "Sutherland Trophy" - BFI (1978) - "Sürü"
 "OCIC" - (1978) - "Sürü"
 "OCIC" - (1979) - "Düşman"
 "Altın Portakal, En İyi Yönetmen" - (1982) - "Faize Hücum"
 "Altın Portakal, En İyi Film" - (1999) - "Güle Güle"

Bu kategoriden daha fazlası / Zêdetirîn: « Allan Amin Abdurrahman ÖNER »

Şirove Bike - Yorum Ekle

Security code Nû bike - Yenile - Refresh

Derhenêrekê/î Rexne Bike - Bir Yönetmen Eleştir

23 Şub 2013
Faysal Soysal
Faysal Soysal

1979 Batman doğumludur. “Düşe Yağmalanan Hayal Kuyusu” adlı 2001’de basılmış bir şiir kitabı olan yönetmenin çeşitli edebiyat dergilerinde Şiirleri, Modern Türk Şiiri ve İran Sineması üzerine makaleleri yayınlanmaktadır.

Zêdetir-Devamı...
22 Nis 2013
İnan TEMELKURAN
İnan TEMELKURAN

3 Ağustos 1976, İzmir doğumlu. İlk, orta ve liseyi İzmir'de okudu. 1998 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Aynı yıl İspanyol hükümetinden Burs kazanarak İspanya'da Franco dönemi ile ilgili araştırma...

Zêdetir-Devamı...
11 Oca 2013
Karzan Şerabayanî
Karzan Şerabayanî

Karzan Şerabayanî derhênerekî kurd e. A native of Kirkuk, Karzan Sherabayani went to live in Italy in 1980, where he created his own Kurdish theater company. He learned film and television production...

Zêdetir-Devamı...
07 Oca 2013
Nihat Nuyan
Nihat Nuyan

Doğum Tarihi - 1984, AğrıNihat Nuyan, 1984 Ağrı doğumlu. Uzun zamandır Aydın’da yaşıyor ve şu anda Atatürk Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde 3. sınıf öğrencisi.

Zêdetir-Devamı...
20 Tem 2013
Kudret GÜNEŞ
Kudret GÜNEŞ

Ankara’nın küçük bir köyünde dünyaya gelen Kudret Türkçeyi ilkokula başladığı yıl öğrendi. İlk, orta ve lise öğrenimini Anadolu’nun küçük bir kasabasında bitirdi. 

Zêdetir-Devamı...
19 Şub 2013
Ubeydullah Hakan
Ubeydullah Hakan

1995 yılında Van’ın Gevaş İlçesi’nde doğdu. Lise mezunu olan Hakan, 2002 yılında Dicle Haber Ajansı’nda çalışmaya başladı. 2005 yılından beri profesyonel olarak foto muhabirliği ve kameramanlık yapıyor. ...

Zêdetir-Devamı...
11 Oca 2013
Sattar Chamani Gol
Sattar Chamani Gol

Sattar Chamani Gol derhênerekî kurd e. Derhêner Sattar Chamani Gol di sala 1979'a de li bajarê Sine li rojhilatê Kurdistanê ji dayik bû. Wî pênc kurtefilm kişandine.

Zêdetir-Devamı...
03 Mar 2013
Behrooz ASRARI
Behrooz ASRARI

Behrooz ASRARI Bom in 1966. For 20 years I work as a filmmaker, photographer and teacher.

Zêdetir-Devamı...
02 May 2013
Selim Akgül
Selim Akgül

Mardin doğumlu. Mustafa Kemal Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra Mezopotamya Kültür Merkezi’nde, Sinema ve Tiyatro eğitimi aldı. Daha sonra Mezopotamya Kültür Merkezi’nin tiyatro grubunda bulundu ve çeşitli oyunlarda rol...

Zêdetir-Devamı...
21 Mar 2013
Tomris Giritlioğlu
Tomris Giritlioğlu

1955, Ankara doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini TED Ankara Kolejinde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun. Aynı zamanda felsefe de okudu. Mezun olduktan sonra sınavla 1979...

Zêdetir-Devamı...
21 Mar 2013
Zeki DEMİRKUBUZ
Zeki DEMİRKUBUZ

1 Ekim 1964, Isparta doğumlu. Sinemaya başladığında ortaokuldan atılmıştı. Gönen Öğretmen Okulunda okuyordu, sonra oradan atıldı ve eğitimine çok sonraları yani sinemayla tanıştıktan sonra devam etti. Askerlik sorunu yüzünden liseyi...

Zêdetir-Devamı...
26 Şub 2013
Hooshang Mirzaee
 Hooshang Mirzaee

Hooshang Mirzaee Was born in 1971 in Kouhdasht, Lorestan province (West of Iran). He was graduated from IRIB Islamic Republic of Iran Broadcasting University at film directing major.

Zêdetir-Devamı...
11 Oca 2013
Hüseyin Karabey
Hüseyin Karabey

Hüseyin Karabey derhênerêkew kurdo. 14 reşemî 1970 de Stenbolde hamewo dinya, awlocoy zaningahê Uludağîde aborî wend, badira qerar da u lingê eşt serê derhênerî. MKM de beşê Sinema kerd a u...

Zêdetir-Devamı...

Şopandina Derhênerên Dawî - En Son Bakılan Yönetmenler

Reha Erdem

Reha Erdem

Doğum Tarihi : 1960, İstanbul Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversite...

Derhênerên Ku Nû Hatin Barkirin - Yeni Eklenen Yönetmenler

Ayhan Sarıgöl

Ayhan Sarıgöl

Doğum Tarihi - YÖNETMENLİĞİNİ YAPTIĞI KISA FİLMLER Kesit (Qilm) - 2013 .... Kurmaca1. Am...

Derhênerên Kurd - Kürt Yönetmenler

Herbî Salih

Herbî Salih

Jînenîgarî Herbî Salih li sala 1971 de dayikbû û gelek berhemde wek alîkar xebatê kiriye ...

Hevpeyvîn - Röportajlar

Haluk Ünal Röportajı

Haluk Ünal Röportajı

Sinemaya nasıl başladınız  ? Sizi film yapmaya  iten sebepler neler ? Be...

онлайн фильмы

Têketin-Giriş

Şu anda 106 konuk çevrimiçi


Endamtî-Üyelik

Şu anda 106 konuk çevrimiçi

*
*
*
*
*

* İşaretli alanların doldurulması gerekir.