gototopgototop

Kürt Sineması - Sînemaya Kurdî - Kurdish Cinema

Têketin-GirişEndamtî-Üyelik

Derhênerên din ên ku zedetirîn hatine şopandin - En takip edilen diğer yönetmenler

Qutîka Lêgerînê - Arama Kutusu

A+ R A-

Zeki Ökten

Oylayın / Deng bidin
(0 oy)

Zeki Ökten (4 Tebax 1941, Stenbol - 19 kanûn 2009 Stenbol), derhênere Tîrk e.
Li amedehî Haydarpasa Li Stenbolê xwendiye.


Haydarpaşa Lisesi mezunudur. Öğrencilik yıllarında tiyatro çalışmalarına başlar. Ama gönlü sinemadadır ve 1961 yılında bu düşünü gerçekleştirip, Nişan Hançer'in yönettiği "Acı Zeytin" filminde yönetmen yardımcılığı yaparak Yeşilçam'a ilk adımlarını atar. Lütfi Akad,Halit Refiğ, Memduh Ün ve ağırlıklı olarak Atıf Yılmaz, yönetmen yardımcılığı yaptığı ustalarıdır. Ökten, 1963'de ilk filmi Ölüm Pazarı'nı çeker. 19 Aralık 2009 günü saat 18:15 sularında,önceki gün kalp ve damar hastalığı şikayetiyle acil olarak yattığı hastanede geçirdiği operasyonun ardından hayatını kaybetti.


Filmografi:
 1963 - Ölüm Pazarı
 1972 - Kadın Yapar
 1972 - Kırık Hayat
 1973 - Ağrı Dağı'nın Gazabı
 1973 - Bir Demet Menekşe
 1973 - Bitirim Kadeşler
 1973 - Bitirimler Sosyetede
 1973 - Vurgun
 1974 - Askerin Dönüşü
 1974 - Boşver Arkadaş
 1974 - Hasret
 1975 - Hanzo
 1975 - Kaynanalar (Aynı zamanda senarist)
 1975 - Pisi Pisi (Aynı zamanda senarist)
 1975 - Şaşkın Damat
 1976 - Kapıcılar Kralı Altın Portakal, En İyi Yönetmen
 1976 - Ne Umduk Ne Bulduk
 1977 - Çöpçüler Kralı
 1977 - Sevgili Dayım
 1978 - Sürü Locarno Film Festivali, Altın Leopar, BFI, Sutherland Trophy, OCIC
 1979 - Düşman (Aynı zamanda kurgucu) OCIC
 1982 - Faize Hücum (Aynı zamanda yapımcı) Altın Portakal, En İyi Yönetmen
 1983 - Derman - Şerif Gören'le birlikte
 1984 - Pehlivan
 1984 - Firar - Şerif Gören'le birlikte
 1985 - Kurbağalar - Şerif Gören'le birlikte
 1986 - Kan - Şerif Gören'le birlikte
 1986 - Ses
 1986 - Davacı
 1987 - Yoksul
 1988 - Düttürü Dünya
 1992 - Saygılar Bizden
 1995 - Hep Aynı (Kısa Film) (Always The Same) Kısa Film
 1995 - Aşk Üzerine Söylenmemiş Her şey
 1999 - Güle Güle Altın Portakal, En İyi Film[1]
 2002 - Gülüm (My Rose)
 2006 - Çinliler Geliyor


Aldığı ödüller [değiştir]
 2006 Sinema Yazarları Derneği Ödülleri, Onur Ödülü
 "Altın Portakal, En İyi Yönetmen" - (1976) - "Kapıcılar Kralı
 "Locarno Film Festivali, Altın Leopar" - (1978) - "Sürü"
 "Sutherland Trophy" - BFI (1978) - "Sürü"
 "OCIC" - (1978) - "Sürü"
 "OCIC" - (1979) - "Düşman"
 "Altın Portakal, En İyi Yönetmen" - (1982) - "Faize Hücum"
 "Altın Portakal, En İyi Film" - (1999) - "Güle Güle"

Bu kategoriden daha fazlası / Zêdetirîn: « Allan Amin Abdurrahman ÖNER »

Şirove Bike - Yorum Ekle

Security code Nû bike - Yenile - Refresh

Derhenêrekê/î Rexne Bike - Bir Yönetmen Eleştir

05 Oca 2013
Mesud Arif Salih
Mesud Arif Salih

Mesud Arif Salih derhênerekî kurd e. Mesud Arif Salih li Duhokê li başûrê Kurdistanê hatiye dinyayê, ewî bi neh saliya xwe dest bi karê şanoyê kiriye.

Zêdetir-Devamı...
06 Oca 2013
Mano Xelîl
Mano Xelîl

964 Suriye Kürdistan’ı doğumlu yönetmen Şam Üniversitesi’nde Tarih ve Hukuk okudu.

Zêdetir-Devamı...
05 Oca 2013
Jano Rojbeyanî
Jano Rojbeyanî

1974 li  Başure Kurdistanê derhênerekî Kurd e. Zanengeh li Amerîka xwend. Jano Rosebiani ango Jano Rojbeyanî Başure Kurdistanê li malâ xwe fîlm û televîzyone xebite. Se belgefîlm kişandin. Fîlm: §  Dance of the Pendulum1995 §  Jiyan(Life) 2001 §  Chaplin of...

Zêdetir-Devamı...
11 Mar 2013
Bişar M.Tahir
Bişar M.Tahir

Jînenîgarî Bişar M.Tahir li sala 1973 de li Duhok ê dayikbû û ji sala 1989 heta nuha karê şanoyê dike û nêzîkê 10 şanoyan de derhênerî kiriye herwusa beşdariya 25 şanoyan...

Zêdetir-Devamı...
03 Mar 2013
Serhan Şahin
Serhan Şahin

Doğum Tarihi 4 Ağustos 1980 Doğum Yeri Antalya Eğitim Durumu Ankara Üniversitesi -

Zêdetir-Devamı...
03 May 2013
Diyar Bayram
Diyar Bayram

Doğum Tarihi :  YÖNETMENLİĞİNİ YAPTIĞI KISA FİLMLER  Diyarê DilşadRaborî - 2010Kurmaca00:08:49Yılmaz Güney 1. Kürt Kısa Film Festivali, D Grubu Yarışma Filmleri Bölümü Gösterim. 2010 KaynakYılmaz Güney 1. Kürt Kısa Film Festivali

Zêdetir-Devamı...
11 Oca 2013
Nebez Ehmed
Nebez Ehmed

Nebez Ehmed derhênereke kurd e. Nebez Ehmed ji sala 1998'a ve wekî nivîskarê pirtûkên fîlman û alîkarê derhêner di çêkirina fîlmên kurdî de beşdar e. Ew ji sala 2001'ê ve kurtefîlman dikişîne. „Handful of Ash” ta...

Zêdetir-Devamı...
07 Oca 2013
Sabite Kaya Ekinci
Sabite Kaya Ekinci

Sabîte Kaya derhênereke kurd e. Sabîte Kaya ji bajarê Muşê ji bakurê Kurdistanê ye. Ew 14 salan wekî mamoste li Stenbolê xebitiye. Ji sala 2005'a ta 2006'a ew li Stenbolê beşdarî kursekî “zanista film û televizyonê” bûye.

Zêdetir-Devamı...
11 Mar 2013
Şahin Gok
Şahin Gok

Sahin Gok 1 Çile 19752 li  Sêrt, bakurê Kurdistanê) derhênerekî kurd e. Di xebata xwe de romî (tirkî) û kurdî bikartîne. Zaningeh xwendiye.

Zêdetir-Devamı...
23 Şub 2013
Remzi Kazmaz
 Remzi Kazmaz

1954 yılında Rize’de doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini aynı kentte tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Ceza avukatı olarak 17 yıldır görev yapan Remzi Kazmaz, “Gazi Mahallesi”, Çamlı...

Zêdetir-Devamı...
05 Oca 2013
Hisên Hesen Elî
Hisên Hesen Elî

Hisên Hesen Elî derhênerekî kurd e. 1974 li Duhok ji Başure Kurdistanê hate dinyayê Sala 1991 televîzyona Duhok’e programên zaroka amade dikir.

Zêdetir-Devamı...
07 Şub 2013
Dilek İyigün
Dilek İyigün

1981 yılında Ankara’da doğdu. 1999 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne girdi. 2003 yılında Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üstü Kalsın isimli belgeselden önce “Sabun” adlı kısa filmde kurgucu...

Zêdetir-Devamı...
07 Oca 2013
Hiwa Aminnejad
Hiwa Aminnejad

Biography: Hiwa Aminnejad was born to a Kurdish middle class family in Baneh, Iranian Kurdistan, in 1973. He qualified in film direction from the Iranian Young Cinema  Society in Tabriz. Being both...

Zêdetir-Devamı...

Şopandina Derhênerên Dawî - En Son Bakılan Yönetmenler

Havi İbrahim

Havi İbrahim

Havi İbrahim is a Kürt - Irak film yönetmeni. O taşındı İngiltere o çağdaş sanat eğitimi...

Derhênerên Ku Nû Hatin Barkirin - Yeni Eklenen Yönetmenler

Ayhan Sarıgöl

Ayhan Sarıgöl

Doğum Tarihi - YÖNETMENLİĞİNİ YAPTIĞI KISA FİLMLER Kesit (Qilm) - 2013 .... Kurmaca1. Am...

Derhênerên Kurd - Kürt Yönetmenler

Özay Şahin

Özay Şahin

1976 yılında Dersim'de doğdu. 1989'dan 2001'e kadar oyunculuk ve jonglörlük yaptı. Sonraki...

Hevpeyvîn - Röportajlar

A. Haluk Ünal Röportajı

A. Haluk Ünal Röportajı

Drama İstanbul Film Atölyesi'nin kurucularından Ahmet Haluk Ünal ile söyleşimize sanatla t...

онлайн фильмы

Têketin-Giriş

Şu anda 474 konuk çevrimiçi


Endamtî-Üyelik

Şu anda 474 konuk çevrimiçi

*
*
*
*
*

* İşaretli alanların doldurulması gerekir.