gototopgototop

Kürt Sineması - Sînemaya Kurdî - Kurdish Cinema

Têketin-GirişEndamtî-Üyelik

Derhênerên din ên ku zedetirîn hatine şopandin - En takip edilen diğer yönetmenler

Qutîka Lêgerînê - Arama Kutusu

Anasayfa - Mal » Derhêner » Derhênerên Din » Muhsin Mahmelbaf
A+ R A-

Muhsin Mahmelbaf

Oylayın / Deng bidin
(0 oy)

Muhsin Mahmelbaf (Farsçaمحسن مخملباف , d.29 Mayıs 1957) İranlı yönetmen, senarist, film editörü ve film yapımcısıdır. Halen Asya Film Akademisi'nin başkanıdır.

Filmleri, son 10 yılda uluslararası festivallerde yoğun olarak gösterildi. 2002 yılına dek, 26 uluslararası ödül kazandı. İran Yeni Dalgası akımı yönetmenlerindendir. En önemli filmlerinden 2001 yapımı KandaharTime dergisince tüm zamanların en iyi 100 filmi arasında sayıldı.[2] 2005 yılında Mahmud Ahmedinejad'ın seçiminden kısa süre sonra İran'dan ayrıldı ve şu anda Paris'de yaşamaktadır .[3] 2006 yılında Venedik Film Festivali'nde jüri üyeliği yaptı. 12 Haziran 2009 itibariyle ve 2009 İran cumhurbaşkanlığı seçimleri olaylarından sonra, Makhmalbaf'ın Mir-Hossein Moussavikampanyasınının yurtdışı sözcüsü olduğu iddia edildi.[4]

Kızı Samira Mahmelbaf da kendisi gibi bir sinema yönetmeni ve senaristtir.

 

Yaşamı

Mahmelbaf Tahran'da 29 Mayıs 1957 yılında doğdu. Sekiz yaşındayken bekar annesini desteklemeye başladı ve 17 yaşına kadar belboy, işçilik ve benzeri on üç işte çalıştı.

Kariyer

Mohsen Makhmalbaf İran sinemasının önemli figürleri arasındadır. Filmleri bireylerle büyük topluluk ve politik ortam arasındaki ilişkileri inceler. Neticede, eserleri İran devleti ve halkının tarihsel gelişimi üzerinde uzun bir yorum olma amacına hizmet eder. Filmlerinde gerçekçilikten gerçeküstücülüğe, günlük yaşamın büyük fresklerinden minimalizme ve (İranlı yönetmenlerin ortak özelliği olan) çocuk ve sinema temasına kadar birçok konuya odaklanmaktadır.[5]

Yönetmenliğini Manuchehr Haghaniparast'in yaptığı Towjeeh filminin senaryonusu 1981'de yazdı. 1982'de ise yönetmenliğini Mohamad Reza Honarmand'in yaptığı Marg Deegari filminin senaryosunu yazdı. İlk filmi Tobeh Nosuh 1983 yılında yaptı.

Filmografi

  • Boycott (1985)
  • The Street Vendor (1986)
  • Bisikletçi (1987)
  • Dastforoush (a/k/a "The Peddler," US) (1987)
  • The Marriage of the Blessed (1988)
  • Aşk Nöbeti (1990)
  • The Nights of Zayande-rood (1990)
  • Naser-ed-din Shah (1991)
  • Actor (1993)
  • Hello Cinema (1994)
  • Gabbeh* (1995)
  • Bread and Flower-pot (retitled A Moment of Innocence for anglophone audiences) (1995)
  • The Silence (1997)
  • Tales of Kish (1999)
  • Test of Democracy (1999), with Farrokh-yar
  • Kandahar (2001), brought him the Federico Fellini Prize From Unesco in Paris in 2001
  • Alefbay-e afghan (2002) (The Afghan Alphabet, documentary)
  • Monday Market (2004)
  • Colder Than Fire (2005)
  • Sex & Philosophy (2005)
  • Chair (2005)
  • Poet of wastes (2005)
  • Scream of the ants (2006)
  • The Man Who Came With the Snow (2009), co-directed with Marzieh Meshkini

Films banned in Iran

  • Time of Love (1990), banned since 1990
  • The Nights of Zayande-rood (1990), banned since 1990
  • Bread and Flower-pot (1995), banned from 1995 until 1997
  • The Silence (1997), banned from 1997 until 2000
  • Naser-ed-din Shah (1991), banned from 1992 until 1993

Film appearances

  • The Marriage of the Blessed (1988), directed by himself
  • Close-up (1988), directed by Abbas Kiarostami
  • Hello Cinema (1994), directed by himself
  • Bread and Flower-pot (1995), directed by himself
  • The Test of Democracy (1999), directed by himself and Farrokh-yar

Ödülleri

Scythian Deer, from the President of Ukraine (2007)

  • President of Asian Film Academy (2007)
  • Parajanov Award for outstanding Artistic contribution to the world cinema (2006)
  • Federico Fellini Gold Medal, UNESCO (2001)

Makhmalbaf ile ilgili çalışmalar

Kitaplar

  • Hamid DabashiClose Up: Iranian Cinema, Past, Present and Future. (Chapter on Makhmalbaf). Verso, 2001.
  • Hamid DabashiLike Light from the Heart of Darkness. Sakuhinsha, Japan, 2004.
  • Hamid DabashiMasters & Masterpieces of Iranian Cinema: (Chapter XI: Mohsen Makhmalbaf: A Moment of Innocence. pp. 325–368). Mage Publishers, 2007. ISBN 0-934211-85-X.
  • Hamid DabashiMakhmalbaf at Large: The Making of a Rebel Filmmaker. I. B. Tauris, 2007.

Filmler

  • The Closed Eyes of Mohsen
  • Close up, by Abbas Kiarostami, 1990
  • Friendly Persuasion: Iranian Cinema After the Revolution
  • Cinema Is Nation's Language
  • The Dumb Man's Dream
  • Who's Who?

 

Bu kategoriden daha fazlası / Zêdetirîn: « Ahmet Soner Georgy Paradzhanov »

Şirove Bike - Yorum Ekle

Security code Nû bike - Yenile - Refresh

Derhenêrekê/î Rexne Bike - Bir Yönetmen Eleştir

24 Nis 2013
Aynur Özbakır
Aynur Özbakır

11 Mayıs 1978, Malatya doğumlu. İlk ve orta öğrenimi Malatya’da, Üniversite eğitimini ise Edirne Trakya Üniversitesi’nde tamamladı. 2002’de Sanat ve Hayat dergisinde, 2004’te BEKSAV Sinema Atölyesi’nde çalışmaya başladı. 2005’te Dina...

Zêdetir-Devamı...
11 Mar 2013
Herbî Salih
Herbî Salih

Jînenîgarî Herbî Salih li sala 1971 de dayikbû û gelek berhemde wek alîkar xebatê kiriye herwusa wekî leyîstîkvanekî (ekterî) jî xebitiye û nuha li Rêveberiya Sînema Duhok ê fermanbere

Zêdetir-Devamı...
03 May 2013
Georgy Paradzhanov
Georgy Paradzhanov

Georgy Paradzhanov (1963) Tiflis 1963 doğumlu. Tiflis'te mezun Tiyatro Enstitüsü (1983), daha sonra VGIK (1994). 2000 yılında belgesel film 57. Venedik Film Festivali'ne katıldı "Ben bir Martı değilim". Bu "Lumiere...

Zêdetir-Devamı...
10 Oca 2013
Faysal Dağlı
Faysal Dağlı

Faysal Dağlı (* 4'ê rêbendanê 1966 li Farqînê) rojnamevan, derhêner û nivîskarekî kurd e. Dağlı di sala 1966'an de li Amedê li navçeya Farqînê hate dinyayê. Di zanîngeha Dîcleyê, di beşa...

Zêdetir-Devamı...
26 Nis 2013
Aziz Çapkurt
Aziz Çapkurt

Aziz Çapkurt 1981 yılında Kars'ta doğdu. İlköğretim ve liseyi burada okudu. Daha sonra çeşitli TV dizilerinde ve filmlerinde reji asistanlığı yaptı. 2007 yılından beri Mezopotamya Sinema Kolektifinde çalışmaktadır. Bêdengî (Sessizlik)...

Zêdetir-Devamı...
11 Oca 2013
Şiyar Kobanî
Şiyar Kobanî

Şiyar Ebdî yan Şiyar Kobanî derhênerekî kurd e. Şiyar li bajarê Kobaniyê li başûr rojavayê Kurdistanê ji dayik bûye û ji sala 2005'a ve li Elmanyayê dijî. Ji sala 2006'a ve ew li Dortmundê derhêneriya filman dixwîne.

Zêdetir-Devamı...
23 Şub 2013
Sahim Omar Kalifa
Sahim Omar Kalifa

Sahim Omar Kalifa Sahim Omar Kalifa (born 1980, Iraqi Kurdistan) has a master’s in art and design. His film THE LAND OF THE HEROES won the special award for a short...

Zêdetir-Devamı...
07 Oca 2013
Sabite Kaya Ekinci
Sabite Kaya Ekinci

Sabîte Kaya derhênereke kurd e. Sabîte Kaya ji bajarê Muşê ji bakurê Kurdistanê ye. Ew 14 salan wekî mamoste li Stenbolê xebitiye. Ji sala 2005'a ta 2006'a ew li Stenbolê beşdarî kursekî “zanista film û televizyonê” bûye.

Zêdetir-Devamı...
02 Nis 2013
Zeki Ökten
Zeki Ökten

Zeki Ökten (4 Tebax 1941, Stenbol - 19 kanûn 2009 Stenbol), derhênere Tîrk e.Li amedehî Haydarpasa Li Stenbolê xwendiye.

Zêdetir-Devamı...
11 Mar 2013
Deştî Mistefa
Deştî Mistefa

Jînenîgarî Deştî Mistefa li sala 1975 de li Bamernê (devera Bahdînan) de dayîkbû. Derhêneriya çend klîb û dramayê kiriye û çend bernameya amadekiriye.

Zêdetir-Devamı...
23 Şub 2013
Kadir SÖZEN
Kadir SÖZEN

Doğum Tarihi - 1964, Gaziantep1964 yılında Gaziantep'te doğan Kadir Sözen orta öğrenimini 1986 yılında Almanya'da tamamladı. 1991'de Köln İktisadi Bilimler Akademisinden mezun oldu. Gazetecilik yaptı ve senaryolar yazdı.

Zêdetir-Devamı...
23 Oca 2013
Mahir CANOVA
Mahir CANOVA

Doğum Tarihi : 1915, KavalaÖlüm Tarihi : 16 Şubat 1993

Zêdetir-Devamı...
10 Oca 2013
Babak Emînî
Babak Emînî

Babak Emînî derhênerekî kurd e. Babak Emînî di sala 1978'an de li rojhilatê Kurdistanê ji dayik bûye. Wî li Zanîngeha Tehranê felsefe xwendiye û gelek salan bi Behmen Qubadî re wekî alîkarê derhêner xebitiye.

Zêdetir-Devamı...

Şopandina Derhênerên Dawî - En Son Bakılan Yönetmenler

Mustafa Dok

Mustafa Dok

1971 yılında Samsun, Vezirköprü’de doğdu. 1991 yılından sonra Berlin’de yaşamaya başladı. ...

Derhênerên Ku Nû Hatin Barkirin - Yeni Eklenen Yönetmenler

Ayhan Sarıgöl

Ayhan Sarıgöl

Doğum Tarihi - YÖNETMENLİĞİNİ YAPTIĞI KISA FİLMLER Kesit (Qilm) - 2013 .... Kurmaca1. Am...

Derhênerên Kurd - Kürt Yönetmenler

Renas Arif

Renas Arif

Renas Arif lives in Amsterdam. He was born in the Iraqi Kurdistan. As a small child Was he...

Hevpeyvîn - Röportajlar

Serhat Karaaslan Röportajı

Serhat Karaaslan Röportajı

  Banu Bozdemir kısa filmcilerle yaptığı söyleşiler serisine Serhat Karaaslan ile de...

онлайн фильмы

Têketin-Giriş

Şu anda 439 konuk çevrimiçi


Endamtî-Üyelik

Şu anda 439 konuk çevrimiçi

*
*
*
*
*

* İşaretli alanların doldurulması gerekir.