gototopgototop

Kürt Sineması - Sînemaya Kurdî - Kurdish Cinema

Têketin-GirişEndamtî-Üyelik

Derhênerên Kurd ên ku zedetirîn hatine şopandin - En takip edilen Kürt yönetmenler

Qutîka Lêgerînê - Arama Kutusu

Anasayfa - Mal » kürt yönetmenler » Samira Makhmalbaf
A+ R A-

Samira Makhmalbaf

Oylayın / Deng bidin
(3 oy)

Samira Makhmalbaf (d. 15 Şubat 1980, Tahran), İranlı Kürt film yönetmeni, senarist.

Sinemaya, 1987'de yedi yaşındayken, babası yönetmen Mohsen Makhmalbaf'ın çektiği Bisikletçi adlı filmde rol alarak başladı. 14 yaşına geldiğinde gördüğü eğitimini bırakarak sinema eğitimi almak istemesi üzerine, kadınların da dahil edildiği bir sinema okulu açma izni alamayan babasının evde verdiği sekiz yıllık eğitimi aldı. 17 yaşındayken ilk yönetmenlik deneyimini yaşayan Samira, filmi "Elma" ile 1998 Cannes Film Festivali'ne katılan en genç yönetmen ünvanını aldı. Sanatçı, Cannes, Venedik, Berlin, Montreal, Locarno gibi film festivallerinde jüri üyeliği görevi yaptı. Altın Portakal Film Festivali`ni uluslararası platforma taşıyan Avrasya Film Festivali Büyük Jürisinde yer aldı.

 

`11`09``01 filminin 11 yönetmeninden biri olan genç yönetmen, aynı zamanda çektiği bazı filmlerin senaryolarını da yazdı. İran'da bir kadın olarak yaşamanın zorluklarına karşın, Ortadoğu'da kadın ve çocukların hayatının zorluklarını beyazperdeye yansıtan Samira'nın kardeşleri ve annesi de sinema sanatına gönül vermiş; Hana Makhmalbaf da genç bir yönetmen olarak sinema dünyasında yerini aldı.

 

Ödülleri

  • "Sutherland Trophy", Londra Film Festivali 1998,
  • Uluslararası Eleştirmenler Ödülü, Locarno Film Festivali, 1998
  • Jüri Özel Ödülü, Selanik Film Festivali, 1998
  • Jüri Özel Ödülü, Sao Paulo Film Festivali, 1998
  • Jüri Özel Ödülü, Arjantin Bağımsız Sinema Festivali, 1999
  • Eleştirmenler Ödülü, Arjantin Bağımsız Sinema Festivali 1999
  • İzleyici Ödülü, Arjantin Bağımsız Sinema Festivali 1999
  • Jüri Ödülü, Cannes Film Festivali Resmi Yarışma Bölümü 2000
  • Federico Fellini Onur Ödülü, UNESCO 2000
  • Francois Truffaut Ödülü, İtalya Giffoni Film Festivali, 2000
  • Giffoni's Belediye Ödülü, İtalya Giffoni Film Festivali 2000,
  • Paris "Özel Kültür Ödülü", UNESCO 2000
  • Büyük Jüri Ödülü, Amerikan Film Enstitüsü 2000
  • Jüri Özel Ödülü, Cannes Film Festivali Resmi Yarışma Bölümü 2003
  • Dünya Kiliseler Birliği Büyük Ödülü, Cannes 2003
  • 34. Hindistan Altın Tavuskuşu Yarışması, "En iyi Film", 2003
  • 17. Singapur Uluslararası Gümüş Perde Genç Sinemacılar Ödülü, 2004

Filmografisi

  • Two-legged Horse - 2008
  • Çılgınlığın Keyfi - 2003
  • `11`09``01 - 2002
  • Textê Reş - 2000
  • Sêv- 1998
  • Bisikletçi - 1989 (oyuncu)

 

Samira Makhmalbaf

 

Samira Makhmalbaf

 

Samira Makhmalbaf

Bu kategoriden daha fazlası / Zêdetirîn: « Deniz Oğuzsoy Selim Akgül »

Şirove Bike - Yorum Ekle

Security code Nû bike - Yenile - Refresh

Derhenêrekê/î Rexne Bike - Bir Yönetmen Eleştir

19 Şub 2014
Hasan Demirtaş
 Hasan Demirtaş

1 Ocak 1990, Mardin doğumlu. Mardin’in Ömerli ilçesine bağlı Kocasırt köyünde doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini Mardin de tamamladı. 2004- 2007 yılları arasında Mardin Spor Paf takımında oynadı. 1999 yılından...

Zêdetir-Devamı...
11 Oca 2013
Husên Hesen
Husên Hesen

Derhêner Husên Hesen ku klîba wî wekî klîba herî serketî[çavkanî pêwîst e] hate hilbijartin, bi fîlmê Û Nêrgiz Bişkivîn eleqeyeke mezin dît, niha jî ji bo ku fîlmekî li ser...

Zêdetir-Devamı...
11 Mar 2013
Deştî Mistefa
Deştî Mistefa

Jînenîgarî Deştî Mistefa li sala 1975 de li Bamernê (devera Bahdînan) de dayîkbû. Derhêneriya çend klîb û dramayê kiriye û çend bernameya amadekiriye.

Zêdetir-Devamı...
08 Oca 2013
Shaxawan Idrees
Shaxawan Idrees

Shaxawan Idrees Güney Kürdistan’da değişik Kürt gazetelerinde muhabirlik yaptı. “Petrolümüz var” adlı kısa bir film çeken İdrees şu anda Kürdistan Kültür Bakanlığı Sinema Bölümü’nde prodüksüyon menejeri olarak çalışmakta.

Zêdetir-Devamı...
14 Mar 2013
Derweş Zaîm ( Derviş ZAİM )
Derweş Zaîm ( Derviş ZAİM )

Nave wî e rastî Derviş Zaimağaoğlu ye. Derweş Zaîm li Qibrise(Gazî magosa) sala 1964an ji dayîk bûye. Dûv xilskirina Zanîngeha Bogazîçî Beşa îşletme(1988)  li Brîtanya Zanîngeha Warwickê li ser beşa...

Zêdetir-Devamı...
23 Oca 2013
Duygu SAĞIROĞLU
Duygu SAĞIROĞLU

Doğum Tarihi : 1932, Trabzon

Zêdetir-Devamı...
23 Şub 2013
Sait Ferat Okçuoğlu
Sait Ferat Okçuoğlu

  Sait Ferat Okçuoğluİstanbul 1980 doğumlu. 1999 yılında babası ve o Almanya'ya taşındı. İki yıl sonra Paris'e sürgüne vardı France.He iki kısa filmi "Benim kelime" ve "My arazi" yönetti. Ütopya ilk...

Zêdetir-Devamı...
24 Nis 2013
Karzan Kader
Karzan Kader

Karzan Kader (born 1982, Kurdish Iraq) left Iraq as a six-year-old with his family to build a new life in Sweden. Karzan graduated from Dramatiska Institutet as a Film director...

Zêdetir-Devamı...
08 Oca 2013
Zirek Mira
Zirek Mira

Zirek Mira Süleymaniye’de Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde heykeltraşlık eğitimi aldı. Mira 2003 yılında tamamıyle ölen askerlerin botlarından yaptığı dev Saddam Hüseyin heykeliyle dikkatleri çekti.

Zêdetir-Devamı...
11 Oca 2013
Sırrı Süreyya Önder
Sırrı Süreyya Önder

Sırrı Süreyya Önder (* 1962 li Semsûr) derhêner, aktor, rojnamevan û siyasetmedarekî romî (tirk) ye. Vêgav parlamenterê BDPê yê Stenbolê ye.

Zêdetir-Devamı...
02 Nis 2013
Sedat Yılmaz
Sedat Yılmaz

Rojbûn : 1972Bûngeh : Bakurê Kurdistanê, Meledî Perwerdehî : Zanîngehê Marmara derçûyê. Sedat Yılmaz di sala 1972' de li bajarê Meledî, li Bakurê Kurdistanê hatiye dinê.

Zêdetir-Devamı...
11 Mar 2013
AlÎ Xelîl
AlÎ Xelîl

Jînenîgarî AlÎ Xelîl i sala 1981 li Duhok ê dayikbû. Wek rojnamewanekî di gelek rojnameyan de kar kiriye, herwusa çend çîrok nivisîne û çîrokên wî hatine belavkirin.

Zêdetir-Devamı...
23 Oca 2013
Rafet El ROMAN
Rafet El ROMAN

Doğum Tarihi : 25 Ağustos 1968, Havsa, Edirne

Zêdetir-Devamı...

Şopandina Derhênerên Dawî - En Son Bakılan Yönetmenler

Kazim Oz

Kazim Oz

Kazim Oz (tr:Kazım Öz) derhêner û fîlmçêkerê kurd e.

Derhênerên Ku Nû Hatin Barkirin - Yeni Eklenen Yönetmenler

Ayhan Sarıgöl

Ayhan Sarıgöl

Doğum Tarihi - YÖNETMENLİĞİNİ YAPTIĞI KISA FİLMLER Kesit (Qilm) - 2013 .... Kurmaca1. Am...

Derhênerên Kurd - Kürt Yönetmenler

Şewket Emîn Korkî

Şewket Emîn Korkî

Şewket Emîn Korkî derhênerekî kurd e. Şewket Emîn Korkî di sala 1973'a de li bajarê Zaxo ...

Hevpeyvîn - Röportajlar

A. Haluk Ünal Röportajı

A. Haluk Ünal Röportajı

Drama İstanbul Film Atölyesi'nin kurucularından Ahmet Haluk Ünal ile söyleşimize sanatla t...

онлайн фильмы

Têketin-Giriş

Şu anda 440 konuk çevrimiçi


Endamtî-Üyelik

Şu anda 440 konuk çevrimiçi

*
*
*
*
*

* İşaretli alanların doldurulması gerekir.